Dostępny
359,00zł
Gwarancja. 24 miesiące
Zgrzewarka próżniowa Sam Cook PSC-30 (Black)
Dostępny
359,00zł
Gwarancja. 24 miesiące
Próżniowy sposób przechowywania żywności wydłuża jej świeżość i przydatność do spożycia nawet do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzięki szczelnym woreczkom foliowym powietrze, a tym samym bakterie nie mają dostępu do produktów żywnościowych. Zachowują one naturalny smak oraz właściwy wygląd i formę.
Zgrzewarka próżniowa wykorzystywana jest w innowacyjnej metodzie gotowania sous vide. Metoda ta oparta jest na powolnym gotowaniu produktów w stałej temperaturze wody, w próżniowo zamkniętych woreczkach foliowych. W ofercie Sam Cook dostępny jest także termo cyrkulator sous vide, odpowiedzialny za obieg wody i kontrolę jej temperatury w trakcie gotowania.
Zgrzewarka Sam Cook jest kompaktowa; posiada schowek na przewód sieciowy i stabilne nóżki, dzięki którym urządzenie nie przesuwa się po blacie kuchennym w trakcie pracy.
Pakowanie próżniowe może być wykorzystywane nie tylko w przypadku produktów spożywczych. Jako doskonałe zabezpieczenie przed wilgocią może być stosowane w przypadku map, telefonów komórkowych i inny przedmiotów np. na wyprawy rowerowe czy kajakowe.
Metoda tego zabezpieczenia najlepiej sprawdza się jednak w kuchni. Pakować próżniowo możemy praktycznie większość produktów żywnościowych. Surowych, gotowanych, także tych płynnych (np. zup). W takim przypadku zalecane jest wcześniejsze zmrożenie. Należy pamiętać, aby składniki przeznaczone do pakowania były świeże i bez uszkodzeń (np. warzywa bez śladów nadpsucia). Dużą zaletą przechowywania produktów w woreczkach jest oszczędność miejsca w lodówce oraz niemieszanie się zapachów (np. ryby wędzonej czy sera).