Płyta gazowa
Kuchnia wolnostojąca z płytą gazową wyposażona jest w palniki o różnej wielkości i mocy. Gotowanie na tego rodzaju urządzeniach jest możliwe, dzięki ciepłu uzyskiwanemu w procesie spalania gazu. W porównaniu do płyt elektrycznych, płyty gazowe są tańsze w eksploatacji. Ponadto ze względu na wykorzystanie gazu, możesz gotować nawet w trakcie awarii prądu.
Piekarnik elektryczny
Piekarnik elektryczny cechuje się bardziej równomiernym rozkładem temperatury wewnątrz niż piekarnik gazowy. Model elektryczny może również posiadać więcej praktycznych funkcji, ułatwiających przygotowanie posiłków. Dodatkowo takie urządzenie jest prostsze w obsłudze i z pewnością bezpieczniejsze.
Równomierne rozprowadzenie temperatury na całej objętości piekarnika
Termoobieg umożliwia równomierne rozprowadzenie temperatury po wnętrzu piekarnika, uzyskanie nieco wyższych temperatur i intensywne zrumienienie przyrządzanych potraw. Chcąc upiec chrupiącą pizzę albo uzyskać wyjątkowo rumiane drożdżówki, nie trzeba podnosić temperatury i dłużej czekać na gotową potrawę, gdyż można będzie skorzystać z termoobiegu, który zdecydowanie przyspieszy proces pieczenia.
Szybkie i wygodne czyszczenie parowe
Łatwiejsze czyszczenie piekarnika może zapewnić para wodna. Ten model piekarnika posiada funkcję czyszczenia przy pomocy pary, która osiada we wnętrzu urządzenia i zmiękcza wszelkie zabrudzenia. Po zakończeniu programu czyszczenia, zabrudzenia można usunąć gąbką lub delikatną ściereczką. To niezwykle proste i szybkie, a przy tym najczęściej można obejść się bez stosowania detergentów.
Zapalarka gazu
Zapalarka gazu to przyrząd wbudowany w kuchenkę, umożliwiający zapalenie gazu bez konieczności użycia zapałek czy zapalniczki. Takie rozwiązanie poprawia znacznie bezpieczeństwo użytkowania i co więcej, jest o wiele wygodniejsze. W zależności od modelu, w celu uzyskania płomienia należy wcisnąć specjalny przycisk i jednocześnie przekręcić pokrętło lub w przypadku, gdy zapalarka jest zintegrowana z pokrętłami, wystarczy je przekręcić.