Żarna
40 mm stalowe, stożkowe żarna pozwalają na przemiał od 3.5 do 5.5 gramów kawy ze zredukowaną ilością pyłu (w zależności od grubości cząsteczek) w ciągu sekundy. Producent, firma Etzinger, szacuje ich optymalną eksploatację na kilka lat. Czyszczenie jest niezwykle proste, budowa pozwala na łatwe wyjęcie i ponowne zainstalowanie żarna. Zainstalowane żarna to wersja AP (All Purpose), przeznaczone do szerokiego zakresu mielenia.
Regulacja mielenia
Sette 270Wi oferuje 30 stopni makro oraz skalę mikro bazującą na dziewięciowskaźnikowej, bezstopniowej regulacji w celu zwiększenia precyzji ustawienia. W praktyce wyznaczamy najpierw grubość pomiędzy stopniami 1-30, a następnie doprecyzowujemy w skali mikro. Wachlarz przemiału pozwala na uzyskiwanie grubości idealnych zarówno pod espresso, jak i metody przelewowe: drip, aeropress czy chemex.
Producent zaznacza, że młynki Sette służą do mielenia 1kg kawy na dobę - w tym do 100g mielenia pod espresso. Dodatkowo należy mielić do 150g kawy pod metody przelewowe na raz. Przerwy pomiędzy cyklami mielenia powinny wynosić minimum minutę.
Design i obsługa
Młynek posiada panel kontrolny wyposażony w siedem przycisków oraz wyświetlacz LCD. Możemy bez trudu zaprogramować ustawienie z dokładnością do 0.1 grama. Za precyzję odpowiada wbudowana waga renomowanej marki Acaia. Po ustaleniu dozy naciskamy już tylko włącznik START, a młynek automatycznie dystrybuuje określoną przez nas porcję.
Kolejnym praktycznym elementem jest uniwersalny uchwyt, na którym możemy zamocować portafiltr lub popularne akcesoria do parzenia alternatywnego: Hario v60, Clever czy Able Kone. Bezpośrednie mielenie do urządzeń przyspiesza i ułatwia pracę z młynkiem. Wysokość uchwytu jest regulowana.
Budowa jest nowoczesna oraz kompaktowa, z elementami metalowymi i plastikowymi – Sette 270Wi zmieści się z łatwością na blacie w kuchni.