Suszarka przeznaczona jest do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ziół, kwiatów, a także mięsa, ryb i innych produktów spożywczych.
Suszenie produktów spożywczych jest skutecznym sposobem ich konserwacji.
Suszarka jest przeznaczona do suszenia różnych rodzajów żywności za pomocą wielostopniowego regulatora temperatury.
Ciepłe powietrze, którego temperatura jest stale kontrolowana przez procesor, krąży wewnątrz suszarki pomiędzy poszczególnymi rusztami, dzięki czemu cała żywność znajdująca się na rusztach suszarki jest dokładnie suszona bez utraty wartości odżywczych.
Pozwala to cieszyć się ulubionymi i zdrowymi owocami, warzywami lub grzybami przez cały rok bez dodatku sztucznych konserwantów.
Czasy suszenia niektórych produktów, ponieważ zależą one od grubości owocu lub warzywa i zawartej w nim wody: jabłka 4-15 godzin, morele 8-36 godzin, śliwki 5-25 godzin, banany 5-25 godzin, wiśnie 6-36 godzin, czosnek 4-10 godzin, żurawina 4-20 godzin, gruszki 5-24 godzin, grzyby 3-10 godzin, buraki 4-12 godzin, marchew 4-12 godzin.
Suszarka do żywności wysuszy np:
suszone owoce (jabłka, śliwki, morele, banany itp.).
sułtanki
suszone warzywa na zupy
suszone pomidory
suszone zioła
herbaty ziołowe (mięta, kwiat lipy, rumianek itp.)
suszone grzyby do zup i dań
suszone pomarańcze do dekoracji
suszone pestki dyni
suszone liście kwiatów do mieszanek smakowych
suszone mięso
suszone ryby