Urządzenie sous vide SVC107L marki Laica
Prawdopodobnie wszyscy wiemy, że żywność gotowana w temperaturze poniżej 100°C smakuje lepiej i jest znacznie zdrowsza niż ta gotowana w pośpiechu i w wysokich temperaturach, ponieważ jest szybsza.
Jednym ze sposobów na rozwiązanie tego problemu są multicookery, czyli urządzenia pozwalające na gotowanie w niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas.
Ten konkretny multicooker działa w ten sposób, że podgrzewa wodę w naczyniu (np. rondlu) do zadanej temperatury i utrzymuje stałą temperaturę przez zadany czas (również określony przez ustawienia). Woda jest stale mieszana w garnku przez specjalny wirnik.
Gotowana żywność, ryby, mięso, warzywa itp., jest zawijana w folię i najlepiej odkurzana przed gotowaniem. Można też umieścić je w specjalnych workach, które są szczelnie zamknięte. W ten sposób woda w naczyniu pozostaje czysta, a żywność jest podgrzewana przez przepływającą wokół niej wodę, dzięki czemu nie traci wartości odżywczych.